Future Farming

Foderprotein lavet direkte i gyllebeholder

22. marts 2019 protein
Landbruget mangler bæredygtigt produceret protein. Gennem et nyt forskningsprojekt visualiseres nu en win-win løsning, som både sikrer en proteinforsyning med et lavere CO2-aftryk og samtidig gør danske landmænd mindre afhængige af at indkøbe eksempelvis soja.

”At dyrke proteiner med mikroalger er godt for dansk landbrug, fordi vi udnytter reststrømme fra biogasindustrien til at danne nye foderproteiner til dyrene. Det taler direkte ind i omstillingen til en mere bæredygtig landbrugsproduktion, og det er cirkulær økonomi, når det er bedst.”

Sådan forklarer Malene Lihme Olsen, seniorspecialist på AgroTech, om projektet ReMAPP, der går ud på at danne proteiner ved at tilsætte en nøje udvalgt algetype til en væske med næringsstoffer - eksempel afgasset gylle fra landbruget.

Når blandingen står i sollys danner mikroalgerne proteiner, og synker til bunds og dermed kan høstes i form af en grøn, massiv masse . Efter at have gennemgået forskellige processer vil proteinerne kunne anvendes til dyrefoder.

Kort fortalt kan man på få dage kan omdanne gylle til dyrefoder.